De Splash

Splash-Flash-100x100De Splash is een eenmanszwaardboot die is ontwikkeld in de jaren '80. De Splash is een Nederlands ontwerp en bedoelt voor de jeugd die hun eerste, kleine zeilboot (bijvoorbeeld de Optimist) verlaat en vaak nog te licht van gewicht en te onervaren is voor de grotere en zwaardere eenmansboten, zoals bijvoorbeeld de Laser.

Voor zeilers van 12 tot en met 18 jaar was er toen geen passende boot. Met de Splash is daar verandering gebracht. In 1991 kreeg de boot een erkenning als nationale eenheidsklasse en voorkeursklasse door het Watersportverbond. Sinds 1999 heeft de Splash een internationale erkenning door de internationale zeilorganisatie ISAF.

Splash-grafisch3Inmiddels zijn er wereldwijd meer dan 2500 schepen gebouwd en afgeleverd. De Splash kom je dan ook niet alleen tegen in Nederland maar ook in landen zoals: Duitsland, België, Frankrijk, Engeland, Polen, Italië, Spanje, Zwitserland, Tsjechië, Oostenrijk, Portugal, Australië, Nieuw Zeeland, U.S.A., Canada, Curaçao, Bonaire en China.

Splash1
De Splash is ontworpen door de internationaal erkende ontwerper Jac. de Ridder, naar een idee van Roel Wester. Roel Wester heeft als wedstrijdzeiler zelf de nodige sporen op het water verdiend. Deze ervaring is terug te vinden in de functionaliteit van het schip. De Splash wordt gebouwd bij Splash Boats International BV te Sneek.

De Splash heeft een lengte van 3,55m en een zeiloppervlakte van 5,5 m2. De Splash maakt in wedstrijdverband deel uit van een strikte eenheidsklasse. Dit heeft grote voordelen; alle schepen zijn naar hun vorm en inrichting gelijk. Er kan dus geen voordeel gehaald worden uit bijvoorbeeld een andere mast of een ander zeil. In wedstrijden wint dus de beste zeiler of zeilster. Bovendien blijven de kosten voor de ouders en de zeiler(ster)s beheersbaar en is zeilen in een Splash dus voor iedereen bereikbaar.

De Splash heeft een moderne en snelle romp van polyester die in verschillende kleuren leverbaar is. Daarnaast heeft de Splash goede trimmogelijkheden en uitdagende zeileigenschappen. De boot is door zijn gewicht gemakkelijk te hanteren. De kale romp weegt 52 kilogram. De mast en de giek wegens samen 11 kilogram, het zwaard en roer 7,5 kilogram.

Technische gegevens
Lengte romp: 3.58 mtr.
Grootste breedte: 1.34 mtr.
Diepgang met zwaard: max. 0.72 mtr.
Gewichtromp: 52 kg
Mast & giek: 11 kg
Roer & zwaard: 7.5 kg
Lengte mast: 5.51 mtr.
Giek: 2.31 mtr
Zeiloppervlak: 5,5 m2
Ontwerper: Jac. de Ridder

Meer weten? Ga naar de website van de Splash Klasse Organisatie Nederland (SKON)

Kijk voor de wedstrijden hier voor de klassenregels Splash
© 2013 NPJ - Design EQworks