De Optimist

optimist-dlOptimist-graphicDe Optimist is dé eenmans jeugdzeilboot om in te leren zeilen en de eerste wedstrijdervaringen op te doen. Optimisten hebben een spriettuig, een zeiloppervlakte van 3,5 m2 en zijn 2,30 lang x 1,15 breed. Moderne optimisten zijn van polyester gemaakt. De mast, giek en spriet zijn van aluminium gemaakt.
De Optimistklasse is de grootste wedstrijdklasse, zowel nationaal als internationaal. Kinderen mogen wedstrijdzeilen in de Optimist tot en met het kalenderjaar waarin ze vijftien worden. Basis-Optimist2Daarna stappen ze vaak over op een andere eenmans jeugdzeilboot zoals de bijvoorbeeld Splash of de Laser 4.7.

Leren zeilen
De beste basis voor het zeilen leer je bij een zeilschool of bij een vereniging met een afdeling jeugdzeilen die zijn aangesloten bij de Commissie Watersport Opleidingen (CWO).
Bij een CWO zeilschool leer je vaak spelenderwijs goed zeilen, maar de nadruk ligt dan op de bootbeheersing. Als je ambitie is om ook wedstrijden te zeilen, dan kan je beter lid worden van een vereniging met een actieve afdeling Jeugdzeilen. Deze verenigingen geven opleidingen die worden opgedeeld in de volgende groepen:

Optimist C.
Hier start je als je nog nooit gezeild hebt.
De bedoeling is dat je hier je CWO diploma zwaardboot I behaalt. Hiermee kan je de boot goed beheersen op rustig en beschut water tot windkracht 3 Beaufort.

Q cup logoDe Q-cup is een regionale wedstrijdserie van vier of vijf regionale wedstrijddagen en een landelijke finaledag.  Op een laagdrempelige manier maken de kinderen kennis met wedstrijdzeilen. Als je 2 weken zeilschoolervaring hebt (CWO-II-Jeugdzeilen in de Optimist) mag je aan de Q-cup en Q-cup clinic meedoen tot het jaar waarin je 13 wordt.  Boot en materialen liggen voor de zeilers klaar, die hoeven alleen een sporttas mee te nemen! 

Optimist B.
Met je CWO zwaardboot I stap je over naar deze groep. Je gaat varen met meer wind en je leert wat meer belangrijke stappen in de bootbeheersing. Het einddoel van deze groep is CWO diploma zwaardboot II waarmee je de boot kan beheersen op niet te druk vaarwater op meren en plassen, overdag met voldoende zicht, tot en met windkracht 4 Beaufort.
 
Optimist A.
Als A-zeiler ben je al een hele goede zeiler die z'n boot onder de meeste omstandigheden kan beheersen en gevorderde bootmanoeuvres kan uitvoeren. Dit alles onder alle omstandigheden op meren en plassen tot en met windkracht 5 Beaufort. Doel is het CWO diploma zwaardboot III.
Als je goed bent in het wedstrijdzeilen en je hebt je CWO III diploma gehaald, dan kun je meedoen
aan landelijke selectiewedstrijden. Dan krijg je de status A1.

Optimist-DYR2013Wedstrijdzeilen
Als je als C-tje eenmaal de basistechnieken van het zeilen beheerst, dan kun je meteen al gaan wedstrijdzeilen. De verenigingen organiseren allemaal wedstrijden in de C, B en A groepen.

Dit is het grote voordeel van een opleiding bij een vereniging, je maakt direct kennis met het wedstrijdzeilen en daar leer je ook nog veel beter je boot te beheersen.

Als B-zeiler kan je al wedstrijden meevaren op je eigen plas, waarbij dan ook vaak al tegen zeilers van andere verenigingen op dezelfde plas kunt strijden. Als B-zeiler mag je ook al meedoen aan de regionale Delta Lloyd Combi-wedstrijden, maar dan vaar je daar dan in de C-groep.

Als A-zeiler kan je in de regionale Combi- wedstrijden deelnemen in de B groep. Daarnaast zijn er een aantal grote landelijke wedstrijden, zoals bijvoorbeeld de Dutch Youth Regatta (ONK) waar je al aan mee kan doen. De A1 zeilers starten in de Combi's dan in de A-groep. De A1-zeilers mogen ook meedoen aan de grote selectiewedstrijden, zoals bijvoorbeeld de United4 evenementen en de selectiewedstrijden op het IJsselmeer, Haringvliet en Braassem.

Meer weten? Ga naar de website van de Optimist Club Nederland (OCN)

Kijk voor het wedstrijdzeilen hier voor de klassenregels Optimist

© 2013 NPJ - Design EQworks