De Laser klassen

LONDe Laser is wereldwijd een zeer populaire eenmans zeilklasse. Het is een absolute eenheidsklasse dus alle boten zijn in principe gelijk. Er zijn een aantal verschillende Laser types die allemaal dezelfde romp hebben. Het verschil zit in de tuigage – het zeil en de ondermast -, waardoor de boot als het ware met je mee kan groeien. Dit wordt de Formule Laser genoemd en die bestaat uit de volgende types:

Laser formula 4.7
Laser formula Radial
Laser formula standaard
Laser 4.7
Is de 'instap'Laser met het minste zeiloppervlak. Het zeil meet 4,7 m².

Laser Radiaal
Heeft een zeil van 5.76 m². Dit is officieel de Olympische eenmansboot damesklasse.

Laser Standaard
Heeft een zeil van 7.06 m². Dit is officieel de Olympische eenmansboot herenklasse (naast de Finnjol, maar die is voor zeilers die zwaarder zijn dan 80 kg).

Overal ter wereld kom je de Laser tegen, op zeilclubs, zeilscholen of op wedstrijden. De Laser is naast de Optimist verreweg de meest populaire eenmansboot ter wereld. Er zijn al meer dan 200.000 exemplaren van verkocht. Iedereen, ongeacht leeftijd of gewicht, kan zeilen in een Laser! Door het unieke Laser Formula systeem kunnen zelfs de jongste zeilers hun zeildromen waar maken en zo het meeste zeilplezier te hebben! Daarnaast zijn er maar weinig zeilboten zo eenvoudig in gebruik. Optuigen binnen enkele minuten en weinig onderhoud.

SB11 014056 DeltaLloydRegatta2011De Laser is een internationaal erkende en Olympische wedstrijdklasse. In Nederland hebben we een aantal fantastische zeilers die tot de besten ter wereld horen. Denk daarbij aan Marit Bouwmeester, Michelle Broekhuizen en Daphne van der Vaart in de Laser Radiaal en Nicolas Heiner en Rutger van Schaarenburg in de Laser Standaard.

Meer weten?
Ga naar de website van de Laser Klasse Organisatie Nederland (LON)

Kijk voor de wedstrijden hier voor de klassenregels Laser en het amendement
© 2013 NPJ - Design EQworks