De Cadet

Cadet NPJ 005 DCCA kleinDe Cadet is een tweemans wedstrijdzeilboot voor zeven- tot zeventienjarigen en de enige internationaal erkende tweemans jeugdwedstrijdklasse voor deze leeftijd. De Cadet is volledig getuigd met een grootzeil, fok en spinnaker. De boot heeft een steekzwaard en een opklapbaar roer en meet 3m22 in lengte en 1m27 in breedte. De Cadet heeft een zeiloppervlak van 9,41 m2. Het feit dat de stuurman meestal (veel) ouder is dan de bemanning is uniek voor een jeugdwedstrijdklasse. In de Cadet mag je varen tot en met het jaar waarin je 17 wordt.

Hoewel er nog veel prachtig onderhouden houten Cadetten varen is de nieuwste generatie van polyester en daarmee biedt de Cadetklasse zowel traditie als innovatie met als resultaat de perfecte tweemansboot om te leren zeilen.
Cadet NPJ 001 kleinOf zoals Sven Coster, ex-Cadetter en Olympisch 470-zeiler, vertelde: "Voor mij is in de Cadet mijn droom geboren om ooit naar de Olympische Spelen te gaan."

De Cadet, sinds 1958 een ISAF International Class, wordt in meer dan twintig landen op vier continenten gevaren en op verschillende plaatsen in de wereld worden gecertificeerde polyester Cadetten gebouwd. Daarbij is de Cadet een betaalbare boot, die eenvoudig zelf onderhouden en gerepareerd kan worden. Ook is de boot gemakkelijk te transporteren. Er is een levendige internationale handel in tweedehands wedstrijdboten.

Cadet NPJ 003 Cadet kleinOp het moment gaan de meeste Cadetzeilers door naar de grote tweemansboten, zoals de 420, 470, 29er en aansluitend de 49er. Omdat vrijwel alle Cadetzeilers begonnen zijn als bemanning en doorgroeiden als stuurman of -vrouw levert dit meestal zeiltechnisch sterke teams op. Daarmee is de Cadet een volwaardige pre-Olympische klasse.

Leren zeilen
De Cadet is bijzonder geschikt om te léren zeilen, omdat de beginnende zeilertjes meegenomen kunnen worden door de meer ervaren zeilers. Ofschoon de Cadet een volledig zeewaardige zeilboot is, wordt over het algemeen begonnen in clubverband op 'klein water', bijvoorbeeld de lokale plas. De Cadetklasse is georganiseerd rondom verschillende regio's of squadrons, gelegen aan of bij een dergelijke plas, waar de zeilers intensief en enthousiast begeleid worden bij een zeil- of watersportvereniging met een afdeling jeugdzeilen. Deze verenigingen zijn aangesloten bij de Commissie Watersport Opleidingen (CWO) en het behalen van CWO-diploma's behoort dan ook tot de mogelijkheden. Ook worden gezamenlijk trainingsevenementen en -kampen voor zowel de beginnende als de meer gevorderde cadetter georganiseerd.

Vaak is er doorstroming vanuit de Optimist-lessen, want niet ieder kind wil bijvoorbeeld in zijn eentje (blijven) zeilen. Deze beginnerslessen kennen meestal geen wedstrijdelement. Zeilers die willen doorgroeien naar het wedstrijdzeilen beginnen met een clubwedstrijd of een wedstrijdje bij een vereniging verderop. Daarna kun je terecht bij de wedstrijdtrainingen van de Cadet Squadrons.

Cadet NPJ 002 kleinPlezier
De Cadetklasse is een hechte gemeenschap waar zowel kinderen als ouders veel met elkaar optrekken en waar het plezier van met elkaar zeilen voorop staat. Deelname aan de verschillende wedstrijden levert al snel gecombineerde familievakantie(tje)s op.

De Cadet Squadrons organiseren tweemaal per jaar, in het voorjaar en het najaar, Opstapdagen Cadetzeilen. Kinderen die wel eens willen meemaken hoe het is om te zeilen in een Cadet worden een hele dag vermaakt. Deze Opstapdagen leveren de verschillende Cadet Squadrons telkens weer nieuwe leerlingen voor de Cadet-zeillessen, maar ook bemanningen voor wedstrijdteams!

Wedstrijdzeilen
Voor zeilers die wedstrijden willen verzeilen is een wedstrijdkalender samengesteld door de Dutch Cadet Class Association (DCCA) met zowel lokale als landelijke wedstrijden. Zo doet de Cadetklasse onder andere mee aan het United 4-circuit en de Dutch Youth Regatta (DYR). Ook is er aansluiting bij de regionale Combiwedstrijden. De wedstrijdzeilers worden in eerste instantie begeleid en getraind door en bij de verschillende DCCA Squadrons. De gevorderde wedstrijdzeilers worden bovendien intensief begeleid met een eigen trainingsprogramma.

Zo kent de klasse door de DCCA georganiseerde Klasse- en Selectietrainingen, onder leiding van een eigen Klassecoach. Omdat de klasse ook internationaal (ISAF) erkend is biedt zij jonge zeilers tevens de mogelijkheid deel te nemen aan internationale wedstrijden waaronder bijvoorbeeld de Flanders Regatta en het OBK—beide in Nieuwpoort, België—, een EK en een WK met gemiddeld zo'n 15 deelnemende landen.

Gedurende het jaar kunnen de wedstrijdzeilers zich kwalificeren voor de Nederlandse Selectie. De Selectie bestaat uit de zeven beste teams in het land en wordt officieel door het Watersportverbond namens Nederland uitgezonden naar een WK. Ook als je niet in de Selectie zeilt kun je meedoen aan een WK, maar in dat geval start je in een aparte vloot, de zogenaamde Promotievloot. Een geweldige kweekvijver waar je in de praktijk leert in grote internationale velden te starten en te zeilen.

Succesvolle klasse
En blijkbaar biedt de klasse een goede voedingsbodem, want veel topzeilers zijn hun carrière begonnen in de Cadet! Denk aan matchracer Jelle Roos; Volvo Ocean Race-zeiler Gerd-Jan Poortman; Fastnet Eclectic Sailing Team stuurman Tiemen Zijlmans; Olympisch 470-zeilers Sven en Kalle Coster; Olympisch 470-zeilers Robert en Mark Drontmann; Yngling-trio Annelies Thies, Lieske Wierenga en Caroline Heerema (alle drie uit de Cadet!), maar ook de NOC*NSF Internationale Talenten Maarten Max Moerman (Laser), Ben Koppelaar (470) en Claire Blom (Laser Radial) hebben in de Cadet gezeild. En ook de regerend Nederlands kampioenen in de 29er, Joris Waller en Max Deckers komen uit de Cadet.

Oud-IOC President Jacques Rogge werd, met zijn broer als bemanning, in 1959 wereldkampioen in de Cadet.

Wil je meer weten? Bezoek dan de uitgebreide website van de Cadetklasse www.cadet.nl
© 2013 NPJ - Design EQworks