De 29er

29er-KlasseorganisatieDe 29er is een hypermoderne tweepersoons High Performance skiff met asymmetrische spinnaker en enkele trapeze; een extreme zeilboot gekenmerkt door een modern tuig en een platte romp, waarmee snelheden boven de 20 knopen (!!!) gehaald kunnen worden. Met bijna tweeduizend boten in nog geen vijftien jaar tijd, een eigen internationale organisatie en acht bouwers die overal over de wereld identieke boten afleveren, is het een volwaardige klasse.

29er-grafischDe 29er staat garant voor spektakel op het water, uitdagend voor de jeugd, zowel jongens als meisjes. Het is niet voor niks een van de snelst groeiende klasses van de wereld.

De 29er is het kleine broertje van de 49er en de 49er-FX. Er is dus een mooi vervolgtraject als je later wil doorgroeien in de Olympische klasse.
Bijna ieder weekend wordt er door de Nederlandse Klasseorganisatie een training dan wel wedstrijd georganiseerd voor de 29er. Daarnaast verzorgen we jaarlijks een aantal trainingsweken, meestal tijdens de schoolvakanties. Zowel in ons eigen land als daarbuiten wordt er gezocht naar de beste trainers en coaches om de Nederlandse teams zo optimaal mogelijk te trainen en te begeleiden.
De 29er's zijn ook op de grote jeugdevenementen zoals de United4 en de Dutch Youth Regatta vertegenwoordigd.

130624-29er-opstapdag2De 49er
Iis de ultieme High Performance skiff. De ultra-lichte en slanke romp biedt een minimale weerstand en vereist ervaren prestaties van de beide zeilers. Dankzij het enorme zeiloppervlak kan deze olympische klasse fenomenale snelheden bereiken, met name voor de wind met de asymmetrische spinnaker in de top gehesen. De soliede wings aan beide zijden van de boot bieden een stevige ondergrond voor de twee bemanningsleden als ze zich verplaatsen van de ene boeg naar de andere of aangehaakt in de trapeze volledig uithangen, zeilend met dezelfde snelheid als de wind. Geen wonder dat de 49er wereldwijd wordt gezien als de formule 1 van het Olympisch zeilen.

130624-29er-opstapdag3De 49erFX
Is in mei 2012 door de ISAF geselecteerd voor het Olympische vrouwenzeilen op de Olympische Spelen van 2016 in Rio de Janeiro. De 49erFX, ook wel Mackay FX genoemd, biedt een spannende nieuwe uitdaging voor zeilers die op zoek zijn naar de ultieme sensatie van een powered-up tuig en dubbele trapeze. De 49erFX biedt een volledig carbon mast met twee spreaders, die 1 meter korter is dan de standaard 49er mast. Grootzeil, fok en gennaker zijn bij elkaar ongeveer 15 vierkante meter kleiner uitgevoerd. Deze aanpassingen maken de boot bij uitstek geschikt voor lichtere teams tussen 120 en 145 kg, maar ook zwaardere teams kunnen prima uit de voeten. De 49erFX klasseregels schrijven voor dat romp, wings, roer en helmstok, zwaard, giek en gennakerboom dezelfde onderdelen zijn als voor de 49er klasse. Plaatsen van een 49erFX tuig op een bestaande 49er romp met toebehoren is dus de eenvoud zelve.

Al vijf jaar zet de Nederlandse klasseorganisatie zich in voor de ontwikkeling van de 29er in ons land. En met succes, er zijn inmiddels zo'n 30 boten op de Nederlandse wateren. Bovendien hebben een aantal fanatieke jeugdteams zich omhoog gewerkt tot de internationale top. Wereldkampioen bij de dames en Europees Kampioen zijn prestaties waar we als Nederlandse klassenorganisatie terecht trots op mogen zijn.

Meer weten?
Ga naar de website van de 29er49 Klasseorganisatie

Kijk hier voor de klassenregels 29er
© 2013 NPJ - Design EQworks